normal_aba11.jpg
Datum: 13.04.2020.

Kategorija: Košarka

Osvrt na Aba Ligu II deo


Donosimo vam neke zanimljive činjenice iz ovogodišnje Aba Lige.

Počećemo sa mečom na kojem je viđen najveći broj postignutih poena. To je bio meč u Ljubljani između Cedevita Olimpije i Mege, meč je završen posle dva produžetka rezultatom 112:102 u korist domaćina. Ovaj meč će ostati upamćen i po dva poena u poslednjim sekundama. Prvo je Marko Simonović uspeo iz odbojke da pogodi za izjednačenje u regularnom delu i uveo je meč u produžetak, dok je na kraju prvog produžetka neverovatni Jaka Blažič iz teške pozicije pogodio za 3 i tako gledaocima produžio užitak još 5 minuta. Jaka Blažič je bio najefikasniji akter meča sa 33 peona.

Obruči u Kopru su bili suženi, a koš podignut

Baš se tako činilo na meču koji su u Kopru odigrali Primorska i Partizan, meč je završen pobedom domaćina 68:56. To je meč sa najmanje postignutih poena ove sezone (ako izuzmemo meč između Budućnosti i Crvene Zvezde koji je registrovan 20:0). Dovoljno je pogledati procente šuta iz igre Primorska(39,7%), Partizan(34.5%). Činilo se u nekim momentima da igrači ne bi ni "bazen" pogodili.

Banana

Ako ste se pitali koji tim je imao najviše blokada na jednom meču, to je ekipa Mornara koja je zabeležila 9 blokada na meču protiv Mege. Neverovatni Uroš Luković je ostvario čak 7 od 9 blokada svog tima, to je ujedno i najveći broj blokada jednog igrača na meču tokom ove sezone. Uroš Luković je inače i najbolji bloker Aba Lige sa ukupno 53 blokade.

asasa.jpg

Meč sa najvećom posetom

Najposećeniji meč ove sezone je duel između Partizana i Budućnosti u Beogradu. Meč iz Štark Arene pratio je 16531 navijač, što je i rekord Aba Lige. Bio je to spektakl u Štark Areni.

normal_20200209175359_STJ_1965.jpg


U nastavku teksta ćemo se posvetiti igračima. Da vidimo ko je najviše faulirani igrač, ko je postigao najviše poena na jednom meču i mnogo toga.

Igrač sa najviše postignutih poena na jednom meču je Rašad Von član Igokee, on je na meču protiv Krke postigao 34 poena i tako postavio rekord ovogodišnje Aba Lige. Von je tada pogodio 8 trojki, što je takođe rekord pogođenih trojki jednog igrača u ovoj sezoni.

Rekord u asistencijma za ovu sezonu, ali i za Aba Ligu od kada postoji postavio je Žan Mark Šiško kao član Primorske na susretu protiv Zadra. Šiško je na tom meču zabeležio 19 uspešnih dodavanja. Prethodni rekord Aba Lige bio je 18 asistencija i držao ga je Marko Marinović.

Kada su skokovi u pitanju, najviše ih je ostvario mladi član Mege Marko Simonović koji je uspeo da skupi 16 skokova na meču protiv Cedevita Olimpije o kome smo pričali na početku teksta.

Ako govorimo o najviše fauliranom igraču onda pričamo o Džastinu Kobsu članu Cedevita Olimpije. Kobs je kroz sezonu fauliran čak 116 puta. Ovo nam već govori da je Kobs i igrač koji je izveo najviše slobodnih bacanja(131).

normal_20200111183604_foto53.jpg


Foto: (aba-liga.com)


Komentari