normal_aba11.jpg
Datum: 10.04.2020.

Kategorija: Košarka

Osvrt na Aba Ligu I deo: "Statistika je kao bikini, otkriva sve a ne pokazuje ništa"


Dok smo u iščekivanju odluke o završetku Aba Lige odlučili smo da bacimo pogled na statističke podatke i neke zanimljivosti.

Partizan je zauzeo prvo mesto pred Plej-off, ali ako pogledamo statističke podatke nigde nećemo videti Partizan kao lidera u određenoj kategoriji.

Krenućemo od ukupnog broja postignutih poena na meču. Možda će neke začuditi ali najbolji napad Aba Lige ima Mornar, tim iz Bara ima ukupno 1774 poena, iz njih sledi FMP sa 1767. Raspored prvih 5 ekipa izgleda ovako:

Screenshot_1.jpg

Kada govorimo o najboljoj odbrani Aba Lige onda je to Budućnost Voli sa 1517 primljenih poena, 72 primljena poena u proseku po meču , složićete se da je to za svaku pohvalu. Odmah iza Budućnosti nalazi se Partizan Nis sa 1538 primljenih poena. Na trećem mestu je Crvena Zvezda sa 1562 primeljenih poena.

Mnogo priče ove sezone je bilo oko Zvezdinog šuta za tri poena, mnogi su govorili da Zvezda živi od šuta za 3 poena, ali ako pogledamo broj pogođenih trojki Zvezda nije čak ni u top 5 ekipa Aba Lige. Na prvom mestu se nalazi Mornar sa 212 pogođenih šuteva van linije 6.75. Nakon njih sledi Partizan sa 202, Mega i Krka sa po 199 i FMP sa 190 pogođenih šuteva za tri poena. Crvena Zvezda ima 182 pogotka za tri poena. Ove brojke pobijaju tvrdnje da Zvezdina igra zavisi od šuta za tri poena, ali ako bacimo pogled na procente šuta za tri poena videćemo da je lider u ovoj kategoriji baš Crvena Zvezda sa 39.4 % uspešnosti šuta za tri što ponovo pokreće priču sa vrha pasusa.

Sada prelazimo na jos jedan jako bitan segment u košarci, a to su skokovi. Tim sa najviše skokova u ovoj sezoni je ekipa Zadra sa 738, slede Mega sa 729 i Cedevita Olimpija sa 715 skokova.

Kada su u pitanju ofanzivni skokovi, prva tri tima su:
1. Zadar 241
2. Mega 231
3. FMP 220

Ekipa koja je najbolje gradila svoj reket ove sezone je ekipa Cedevita Olimpije. Oni su pod svojim košem uspeli da uhvate najviše skokova, čak 529 što je ubedljivo najviše od svih timova. Prate ih Mega sa 498 i Zadar 497 defanzivna skoka.

Ako pogledamo asistencije videćemo da su srpski klubovi na vrhu. Na prvom mestu je ekipa iz Želenika, Fmp sa 412 asistencija(u proseku 19 asistencija po meču). Tu su još i Zvezda sa 396 i Patizan sa 393 asistencije.

Ovo je bilo sve u prvom delu osvrta na Aba Ligu. U drugom delu odradićemo neke zanimljivosti koje su se desile u ovoj sezoni. Pratite nas i dalje!!!


Komentari