kk_partizan_1.jpg
Datum: 21.04.2020.

Kategorija: Košarka

Partizan izneo svoj stav pred sastanak ABA lige


Trenutni lider regionalnog prvenstva, ekipa Partizana, iznela je svoj stav po pitanju završnice ABA lige.

Ukoliko uslovi dozvole, završetak sezone na parketu mora da bude prioritet, navodi se u saopštenju.

Vlada veoma velika napetost, kako samih učesnika lige tako i njihovih navijača, o samoj završnici. Sve interesuje na koji način će se liga završiti, ko će u Evroligu a ko u ABA 2 ligu.

Saopštenje KK Partizana:

U sredu, 22. aprila, klubovi ABA j.t.d. lige će obaviti sastanak tokom kojeg će klubovi izneti svoje predloge za završetak sezone 2019/20. Na danas održanoj video sednici Upravnog odbora kluba, usvojena je odluka da se podrži predlog predsednika Ostoje Mijailovića o tome sa kakvim stavom će crno-beli izaći pred ostale klubove regionalnog šampionata.

Završetak sezone u formatu kako je prvobitno i zamišljeno u trenutku kada je ona prekinuta, Partizan smatra jedinim sportskim i potpuno ispravnim rešenjem. Dakle, ukoliko se situacija stabilizuje u dogledno vreme i ako vlasti dozvole da se sportski događaji u zatvorenom prostoru igraju uz prisustvo publike. Za Partizan NIS, ovo je jedini potpuno ispravan put kojim bi se odredio konačan poredak u ABA j.t.d. ligi. Između ostalog, o zadržavanju formata takmičenja u postavljenim okvirima kao prvom izboru, nedavno je govorio i prvi čovek Evrolige Žordi Bertomeu, čiji stav po ovom pitanju, kao liga koja je vezana za Evroligu i Evrokup, klubovi regionalnog šampionata trebaju slediti.

Iz Partizana ističu da mora da se odredi tačan datum početka završnice, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za pauzu i početak sezone 2020/21.

Pre donošenja bilo kakve konačne odluke, Partizan NIS smatra da se mora saslušati i uvažiti mišljenje stručnih štabova i igrača. Zdravlje aktera na terenu ni na koji način ne sme biti ugroženo, stoga im se prilikom određivanja datuma za početak nastavka sezone mora ostaviti dovoljno vremena za trening i pripreme nakon ove prinudne pauze.

U slučaju nemogućnosti nastavka ABA j.t.d. lige, KK Partizan NIS smatra da bi trebalo doneti rešenje da se liga proširi na 14 klubova, uz ulazak dva tima iz ABA 2 lige koja su u trenutku prekida zauzimali prvo i drugo mesto na tabeli, odnosno bez ispadanja iz ABA 1.

Screenshot_2.png

Kao što vidimo na tabeli, nerešeno je pitanje četvrtog mesta. Ukoliko se sezona ne nastavi, Partizan navodi da bi zajedničkim snagama trebalo uputiti poruku čelnim ljudima Evrolige da još jedan predstavnik ABA lige dobije posebnu pozivnicu za učešće u 7Days Evrokupu.

Što se tiče ispadanja, ne bi ga bilo ove sezone već bi se liga proširila na 14 učesnika. Sastanak ABA lige zakazan je za sutra, videćemo šta će biti odlulčeno...


Komentari