Potrebna je ogromna količina hrabrosti i pouzdanja da bi tim mogao dati sve od sebe na terenu usred svih pritisaka. Dakle, šta stoji iza svega ovog samopouzdanja, jasne vizije i psihološkog pojačanja pojedinog igrača ili ekipe u celini. Male stvari povećavaju ovu mentalnu snagu igrača. Jedna od ovih stvari koja ima sjajan psihološki uticaj na duh tima i koja je u velikoj meri zaslužna za njegov uspeh su kvalitetni fudbalski dresovi.

U ovoj listi ćemo vam pokazati 50 najboljih i najlegendarnijih fudbalskih dresova po izboru našeg portala.Pa da krenemo:
Datum: 10.06.2020.

Kategorija: Fudbal

Predstavljamo vam najlepše dresove koji su obeležili svoj sjaj


Različita istraživanja pokazala su da je fudbal najgledaniji sport širom sveta. Ljudi su religiozno pratili fudbal i sakupljali dresove svojih omiljenih timova. Najveći deo navijača uglavnom i ako njihov tim pobedi i nisu svesni tehničkih karakteristika iza scene.

Potrebna je ogromna količina hrabrosti i pouzdanja da bi tim mogao dati sve od sebe na terenu usred svih pritisaka. Dakle, šta stoji iza svega ovog samopouzdanja, jasne vizije i psihološkog pojačanja pojedinog igrača ili ekipe u celini. Male stvari povećavaju ovu mentalnu snagu igrača. Jedna od ovih stvari koja ima sjajan psihološki uticaj na duh tima i koja je u velikoj meri zaslužna za njegov uspeh su kvalitetni fudbalski dresovi.

U ovoj listi ćemo vam pokazati 50 najboljih i najlegendarnijih fudbalskih dresova po izboru našeg portala.Pa da krenemo:

50) Kamerun - 2002

Kamerun


Mentalna, kontroverzna i potpuno sjajna. Kamerunski kućni dres bez rukava 2002. zaista je bilo nešto što ćete posmatrati.

Nepomirljivi lavovi su pobedili na Afričkom kupu nacija 2002. godine, dok su nosili desove proizvedene u Pumi, ali zabranjeno im je bilo da nose isti komplet za Svetsko prvenstvo kasnije te godine. Šteta, jer su Kamerunci bili primorani da prave kompromise zašivanjem u crne rukave.

49)Atletik Bilbao-2011/12


Atletiko Bilbao

Početak ove liste je naporan rad Umbra-a, koji je proizveo ovaj upečatljivi set za Atletik Bilbao u 2011/12.

Zelenu dres je imao efekat dvostruke pruge koji je crpio inspiraciju iz zastave ikurrinske zemlje iz Baskije - ne može se često reći da zelena i crvena tako dobro rade zajedno.

48) Čelzi - 2003/05

Čelzi


Manje ne znači uvek više, ali ovom prilikom to sigurno jeste.

Čelzi je slavno izveo ovaj broj Umbroa na putu ka njihovoj prvoj tituli Premijer lige i bilo bi fer reći da je izdržao test vremena. Jednostavni dizajn, kompletno kompenzovan pametnim belim detaljima, bio bi dovoljan da se bilo koji navijač Čelzija zamahne kao Lampard na ovoj slici.

47) Vest Hem - 1999/01

Vest Hem


Teško je staviti prst na kako je tačno došlo do ovog posla. Da li je to pažljivo urađen dizajn Fila? Dr Martens sponzor? Ili Paolo Di Kanio?

Vest Hem je u zoru novog milenijuma sročio njihov najatraktivniji dres i malo je verovatno da će iko ponovo moći da proizvede komplet Čekićara kao takav.

46) Paris Sen Žemen - 1995/96

Pariz


Parižani su prouzrokovali prilično nevreme kada su debitovali za prvi dres koji je Jordan proizveo 2018/19., Ali to nije držalo sveću za njihove kućne napore 1995/96.

Plavo-crveni dizajn, koji je sada sinonim za PSŽ, stvoren je do sjajnog efekta, samo što ga je još bolje poboljšao Opel sponzorstvo koje je uspelo da istovremeno izgleda bespoštedno i suptilno.

45) Manchester Siti - 1993/95

Siti


Phwoar. majica Mančester Sitija 1993/95. godine možda i nije najzapaženija u klupskoj istoriji, ali je svakako njihova najpametnija.

Braća Gallagher očito su bili obožavaoci dresa Umbro, jer su i po izlasku na noge podigli njegov kultni status, unoseći fudbalske majice u središte struje. Fudbal je ipak kul.

44) Nigerija - 2018

Nigerija


Ako ste jedan od srećnika koji je pre Svjetskog prvenstva u 2018. godini uhvatio Nigerijski dres 'Naija', tada vam je zavideo celi svet.

Dres je u potpunosti prodan u Nike prodavnicama nekoliko minuta nakon što je objavljen širokoj javnosti, davajući primer koliko je veliki uticaj napravio.

43) Španija - 2010 ​

Šoanija


Iz najuspešnije ere u zemlji u njihovoj istoriji, jednostavan crveni komplet sa malim nijansama žute i plave boje sažima veći deo španskog fudbala iz njihove prošlosti, kao i njihovo osvajanje Svetskog prvenstva 2010.

42) Oficijalni crni drsovi FIFA

FIFA


Možda malo neočekivano , ali baš kao što mnogi arbitri američkog fudbala nose čuvene crno-bele prugaste vrhove, fudbalski arbitri se obično vide u uvek poznatoj običnoj crnoj uniformi.

U savremenom fudbalu, sudiej imaju različite vrhove boja na osnovu boje koju nose ekipe i kakva je vidljivost terena, ali ne može se poreći, upravo je crna uniforma najpoznatija na arbitrima.

Recite šta ćete reći o nekim sudijama iz prošlosti, uniforma je u velikoj meri ikonična i jedinstvena, a ovde može da je vidi po uzoru na jednog od najboljih sudija koji su ikada ukrašavali igru: Pjerluiđi Kolina.

41) Klub Atletiko River Plejt 1986

River Plejt


Jedan od najpoznatijih klubova koji dolazi iz Južne Amerike pored Boke je River Plejt. Većina ljubitelja fudbala na svetu mogla bi vam reći boje kluba, a ovaj dres sigurno ne razočara.

U stvari, ovaj komplet iz 1986. godine stigao je kada je klub osvojio Copa Libertadores, Interkontinentalni kup i Superligu Argentine, kompletirajući trostuku titulu.

40) Jamajka - 1998

Jamajka


Iako malo mramorno, voleli ga ili ne, ne može se poreći da je dres Jamajke Svetskog prvenstva 1998. ostavio trajan utisak.

Živahni boja i uzoraka ogledava ludo putovanje kojim je Reggae Boiz krenuo da bi stigao do svog prvog i jedinog Svetskog prvenstva.

39) Rumunija - 1994

Rumunija


Rumunija je nekada bila dovoljno jaka strana da se redovno plasira na Svetsko prvenstvo, verovali ili ne. U stvari, 1994. godine bili su jedan od mračnih konja koji je osvojio turnir prema mišljenju mnogih navijača i stručnjaka.

S obzirom da je nacija nedavno pretrpela malo fudbalske suše, dres sa Svetskog prvenstva 1994. godine postao je još veća uspomena za državu.

U sastavu koji je vodio Dan Petresku, George Popesku i sjajni George Hađi, Rumunija je plasirala se u četvrtfinale takmičenja, samo izgubivši od Švedske na penalima.

38) Mančester Junajted - 1994/95

Junajted


Mančester Junajted je pratio zanimljiv čipkasti dizajn koji i dalje drži mesto u srcima navijača, ali Umbrov sledeći fres je ukrao nastup u ranim devedesetima.

Bio je elegantan, imao je superpoloženu grafiku Old Traforda, a Erik Kantona je bio u stanju da povuče svoj ovratnik do sadržaja svog srca, što je uvek dobro.

37) Notingem Forest - 1979

Notingem Forest


Nošeni tokom poznate njihove pobedničke ere evropskog kupa, što ih čini jednim od najuspešnijih timova 1970-ih.

Kada je Brian Clough preuzeo klub, dolazio je iz poznate nesretne borbe u Leeds Unitedu, ostavljajući mnogim navijačima sumnju u to da će moći postići mnogo sa Notingem Forestom i pored njegovog uspjeha u Derbiju.

Clough se ubrzo predomislio i uspeo je da vodi Notingem do više trofeja, uključujući dve titule evropskog kupa. Ovaj sada poznati dres nosio se tokom najslavnijeg trenutka u istoriji kluba.

36) Italija - 1990

Italija


Nošen od igrača poput Roberta Bađa i Franka Barezija, ovaj komplet Italije je verovatno jedan od najboljih najboljih koje je država imala. Zapravo su ga modelirala i dva menadžera u Premijer ligi tokom svetskog prvenstva 1990. godine, Karlo Anćeloti i Roberto Manćini.

Dres je vrlo jednostavnog dizajna i to je jedna od stvari zbog kojih je postao toliko prepoznatljiv tokom turnira.

Italija je nosila ovaj komplet tokom njihovog domaćeg turnira na Svetskom prvenstvu 1990. godine, koji je i pored neuspeha u pobedi bio verovatno jedan od najboljih turnira koje je svet video u već duže vreme, a i dres je bio i prilično dobar.

35) Kolumbija - 1990

Kolumbija


Zaboravite na dres na trenutak. Pogledajte samo frizure na ovoj slici. Neverovatne stvari.

Bilo kako bilo, natrag na ono o čemu bi ovde trebalo da pričamo - dresu. A kakva je to bio dres. Duboko crvena, sa žutim simetričnim uzorkom na oba rukava, to je dokaz da Kolumbija nikada nije postigla ništa tokom ranih devedesetih.

34) Real Madrid - 1995/1996

Real Madrid


Čini se čudnim pomisliti da Real Madrid igra u kompletu koji je napravio malo poznati španski proizvođač, ali to je bio slučaj sredinom devedesetih.

Kelma je proizvela pristojan dres, koja je bez kraja poboljšana uključivanjem njihovog ljubičastog logotipa koji se protezao duž rukava. Jedinstven, sigurno, ali uspeo je u sjajnom efektu.

33) Liverpul - 1987/1988

Liverpul


Pristalice Liverpoola su godinama razmažene zbog izbora, jer nije bilo puno domaćih dresova koje nisu uspele da dostignu uspeh - ne računajući ove zadnje godine.

Ova dres je verovatno izbor gomile. Sviđaju se Keni Dagliš, Alan Hansen i Dzon Barnes, svi su uputili stvari u duboko crveni broj.

32) Parma - 1998/1999

Parma


Parma zauzima posebno mesto u srcima svih koji su pratili italijanski fudbal tokom devedesetih i to delom zato što su uvek bili stilska gomila.

Žute i plave pruge bile su izložene tokom istorijske sezone Parme 1998/99, gde su na impresivan način osigurale Kup UEFA i Kopa Italia.

31) Arsenal - 2005/2006

Arsenal


Kompleti godišnjica ne funkcionišu uvek kako je bilo predviđeno, ali Arsenalovo slavlje u Hajberiju izvedeno je do savršenstva. Ili nije?

Ponovno tumačenje zasnovano je na kompletu koji je putovao s Arsenalom u Hajberi 1913. godine, ali slika koja je korišćena kao referentna tačka bila je crno-bela. Nemamo pojma da li je majica iz 2006. tačna, ali da li je zaista važno kada izgleda ovako dobro na Anriju?

30) Lacio - 1982/1983

Lacio


Lazio je ovaj davno zaboravljeni dizajn vratio iz penzije 2018. godine, ali nadograđena verzija ne drži sveću na originalu.

Zapravo ne postoji nešto drugo poput toga. Orao kluba proteže se po širini torza kako bi razdvojio tradicionalne plave i bele boje i ne prekida ga nametljivi sponzor, zbog čega se pitate zašto je na zemlji gotovo pao u zaborav.

29) Peru - 1978

Peru


Peruov komplet za Svetsko Prvenstvo 1978. ostavio je neizbrisiv trag na svetu pošto su Južnoamerički autsajderi završili u najboljih osam na drugom uzastopnom turniru.

Da, River Plejt i Rajo Valjekano takođe imaju istu crvenu prugu, ali jednostavnost i čistoća peruanskog dresa uzdiža ga iznad ostalih.

28) Nemačka - 1990

Nemačka


Nemački kompletu na Svetskom prvenstvu 1990. godine bili ujdeno ikonični, s tim da je zeleni komplet takođe viđen nekoliko puta tokom turnira, mada je na kraju ovaj jedinstveni komplet potpuno jedinstven.

Dizajn ili nešto slično ranije nije viđeno, pa kada su Nemci otkrili komplet u kojem će se igrati njihov tim, bilo je zaista nezaboravno iskustvo.

Zapadna Nemačka je pobedila na Svetskom prvenstvu 1990. godine, neposredno pre ponovnog ujedinjenja zemlje, te su u nokaut fazi pobedili Englesku, Holandiju i Argentinu koji su takođe jurili krunu.

27) Milan - 1960

Milan


Bez obzira na mišljenje o Milanu u savremenom fudbalu, ovaj komplet koji je klub koristio tokom 1960-ih bio je vrlo poseban.

Tokom šezdesetih godina prošlog veka klub je dva puta osvajao evropski kup, dva puta Seriju A i jedanom Kup Italije. Ovaj dres je verovatno najpoznatiji u istoriji AC Milana, zahvaljujući svom osnovnom, a opet impresivnom izgledu.

26) Juventus - 1952

Juventus


Onaj AC Milan komplet slajd unazad? To bi realno mogao biti komplet koji je bio rađen po uzoru. Koliko god klub možda ne bi hteo da prizna to, upečatljive sličnosti su tu da vide svi, pod uslovom da se bele pruge promene u crvene.

Iako Juventus nije imao toliko uspeha u Evropi dok su nosili ovaj komplet, klub je osvojio titulu u Seriji A iznad pored svojih bliskih italijanskih rivala.

Od tada se čini da se većina kompleta Juventusa zasnivala na ovom, a njegov bezvremenski izgled deluje kao vrlo dobra osnova za svaki novi dres.

25) Brazil - 1994

Brazil


Neki će tvrditi da je ovo najslavniji brazilski komplet svih vremena, ali drugi će reći drugačije, iz razloga koji će se videti kasnije.

Bilo kako bilo, ovaj dres i dalje je jedan od najlepših i najpoznatijih vrhova devedesetih, kojeg nosili velikani poput Dunga, Ronalda, Cafua, Romaria i Rivalda, dok je Brazil osvojio svoju četvrtu titulu na Svetskom kupu.

.24) Totonhem Hotsper - 1961

Totenhem


Nošena tokom najuspešnije sezone Tottenhem Hotspur-a u istoriji kluba, ovaj dres ima ikoničan status ne samo oko Vajt Hart Lejna, već i širom Velike Britanije, ako ne i Evrope i sveta.

Spursi su postali prvi engleski klub koji je osvojio duplu krunu, što se ranije nazivalo nemogućim, dok je nosio ovaj komplet. Takođe su osvojili Premijer ligu izvlačenjem bodova što bi po današnjim smernicama „tri boda za pobedu“ bila jedna od najvećih ligaških pobeda svih vremena.

Predvođeni slavnim Dannijem Blanchfloverom i Billom Nicholsonom, ovaj Spursov komplet postao je jedan od najatraktivnijih dresova koje je Premijer liga imala privilegiju da vidi.

.23) Italija - 1982

italija 1982


Bez obzira da li je vaše trajno sećanje na pobedu Italije na Svetskom kupu 1982. godine i het-trik Paola Rosija protiv Brazila ili slavlje Marka Tardelija protiv zapadne Nemačke, svi su svesni čuvene majice Azzurri.

Možda se uopšte ne bi sećali dresova da nije bilo junaštva Italije, ali ono je sada ugrađena u istoriju fudbala kao jedan od najvećih svetskih velikan.

22) Ajax - 1994/1995

Ajax


Nema ničeg napolju što se u potpunosti podudara sa Ajaksovom tradicionalnom belom i crvenom bojom. Uostalom, Amsterdamski klub koristi isti obrazac već više od 100 godina.

Tokom godina pojavljuju se neki dresovi za pamćenje, ali izdvojitise mora naporni dres za osvajanje Lige šampiona, koji je takođe uključivao vertikalno sponzorstvo - nešto što je i dalje neverovatno retko.

21) Fiorentina - 1998

Fiorentina


Nošen od slavnog Gabrijela Batistute i Ruia Košte tokom nekih od najuspešnijih godina Fiorentine na terenu, i dok nikad nisu osvojili titulu u Seriji A u kompletu, klub je zaista napravio ljubičastu boju koja je u OK da muškarci ponovo nose.

Veliki Argentinac Gabriel Batistuta proveo je veći deo karijere u Fiorentini i sigurno je imao najbolje godine u klubu.

Sam dres možda ne izgleda mnogo, ali Batistuta i njegov tim samo su promenili čovekovo shvatanje da ne samo da nosi ljubičastu boju, već i čini da izgleda dobro.

20) Barselona - 1970

Barselona


Navodno je 2010-2011 vreme najuspešnije Barselone u njihovoj istoriji, ali što se tiče ikonskih kompleta, pobeda iz 1970-ih.

Nošen od Johana Krojfa i njegovog tima, boje ostaju iste kao i uvek, ali sa daleko jednostavnijim uzorkom nego inače.

Samo pet pruga plave i tamnocrvene učinilo je Barselonu jednom od najprepoznatljivijih timova širom Evrope tokom 70-ih, i iako su još uvek dovoljno prepoznatljivi, to bi moglo biti i zato što bi svi budući Barselonovi kompleti najverovatnije koristili ovu lepotu kao model .

19) Meksiko - 1998

Meksiko


Meksiko je stigao u Francusku '98 sa izjavom da uradio nešto, i uspeo je. Bilo je nemoguće propustiti dizajn inspiriran Astecima koji je ukrašavao prednji deo dresa.

18) Inter Milano - 1992/1994

Inter


Finese su odlučivale izmedju gostujućih i domaćih kompleta Intera 1992, ali je domaći dres ipak na vrhu..

Plave pruge su mnogo svjetlije nego što to obično biva tradicija sa Inter dresovima, ali sjajno djeluju zajedno sa sponzorom Fiorucci - ne milanskim modnim brendom, već proizvođačem finih salama.

17) SSSR - 1960

SSSR


U modernom fudbalu toliko se čuje o napadačima koji svojom završnom sposobnošću ulivaju strah u srca golmana, ali ako se ikada uloge preokrenu, to je bilo ovo.

Potpuno crni dres koji je Lav Jašin slavno nosio, vrlo verovatno najbolji golman svih vremena, učinio ga je strašnim napadačima koji su znali za njegovu veličanstvenu sposobnost.

16) Mađarska - 1954

Mađarska


Mađarska je nekada imala fudbalski tim koji je mogao udobno da preuzme titulu najboljeg u svetu.

U stvari, pobedivši 1953. godine "nepobedivu" Englesku, a zatim i 1954., država je ušla na Svetski kup te godine rangirana prva na svetu i kao teški favoriti za krunu.

U čudesnom uzrujavanju u finalu, Zapadna Nemačka je uspela da savlada Madjare, ali tim Ferenca Puškaša još uvek je ostao u sećanju svih fudbalskih navijača širom sveta.

15) Inter Milano - 1965

Inter 1965


Još jedan italijanski komplet sličnih boja, iako je Inter bio verovatno najuspešniji u ovom kompletu, nego što su Milan i Juventus bili u njihovom.

Tokom sezone 1965, Inter Milan je osvojio Seriju A, Evropski kup i Interkontinentalni kup u jednom od najistaknutijih trostrukih kruna 20. veka.

Verovatno najpoznatiji iz njihove ekipe iz 1965. godine, Luis Suarez bio je jedan od prvih primalaca Ballon d'Or-a pet godina ranije 1960. godine i pokazao se ključnim igračem u uspehu tima iz 1965. godine.

14) Francuska - 1998

Francuska


Svaki put kada se dres vidi niz imena će svakome pasti na pamet. Verovatno najpoznatiji od njih bio bi Zinedine Zidane koji je vodio Francusku do njihove prve titule Svetskog prvenstva pored one iz 2018. Posebno će biti upamćena utakmica protiv Brazila, gde je bukvalno sam slomio talentovane Brazilce.

Iako je to još jedan komplet iz modernog doba, dres Francuske 1998. godine jedan je od najupečatljivijih svih vremena sa prošlih Svetskih prvenstava.

13) Argentina - 1986

Argentina


Ovaj dres u velikoj meri su prepoznatljivi od strane današnjih fudbalskih navijača zahvaljujući jednom čoveku. 1986 je verovatno bilo jedino Svetesko prvenstvo ma kojem je jedan igrač ručno vodio svoj tim do titule, a taj čovek je mogao biti samo Diego Maradona.

Verovatno ga se svi najviše sećate tokom Svetskog prvenstva 1986. za postizanje gola prozvanog „Božja ruka“ , Diego Maradona je ovaj dres učinio poznatim širom sveta.

12) Seltik - 1967

Seltik


Dizajn obruča sinonim je za Sečtik i jednostavno ne postaje bolji od dresa za osvajanje Evropskog kupa šampiona 1967. Bez logotipa, sponzora i bez dodataka, ovo je zaista jedinstveno.

11) Holandija - 1974

Holandija


Sasvim verovatno jedan od jedinih kompleta u istoriji koji sažima ceo stil fudbala jednog tima, holandska ekipa 1974. godine ušla je u istoriju kao jedna od najboljih ekipa koja nije uspela da osvoji Svetsko prvenstvo.

Predvođena Johanom Krojfom, holandija je bila jedan od favorita za titulu na Svetskom prvenstvu, primenjujući svoju "totalnu fudbalsku" teoriju igranja.

Zapadna Nemačka ponovo je prevazišla sve šanse u finalu za osvajanjem svog drugog trofeja Svetskog prvenstva, ali čuena holandska ekipa nije zaboravljena.

10) Milan - 1988/90

Milan 1988/90


Milan je bio strašno dobar krajem osamdesetih i početka devedesetih. Rime ide u prilog da su njihove crne i crvene pruge bile zastrašujuće koliko i moderne.

Nije važno ko vama pada na pamet kad pomislite na Milan u ovom kompletu, samo znam da ih prikazujete kako podižu trofej iz nekog opisa.

9) Napoli - 1989/90

Napoli


Ovaj sada zloglasni Napoli dres nosio se za vreme Dijega Maradone u klubu, tokom koga su prošli kroz jednu od svojih najuspešnijih sezona u svojoj istoriji.

Napoli je dva puta osvojio Kup UEFA, Seriju A, Koppa Italija i Superkop Italije za vreme Maradone i od tada nisu uspeli da dostignu iste visine.

Dres se pamti skoro samo po Maradoni, koji je imao najbolje godine u karijeri za vreme Napolija, i ako bi bilo koji dres mogao da rezimira mušku klupsku karijeru, to je to.

8) Holandija - 1988

Holanhdija 1988


Teško je izostaviti ponudu iz 1974. godine iz Holandije, ali vrhunski dizajn koji je ovde izložen znači da se on jednostavno mora prikazati.

Nosio se samo na pet utakmica na Evropskom prvenstvu 1988. godine, pošto je Holandija obezbedila svoji jedini i jedini titulu, ali to je bilo dovoljno vremena da stekne legendarni status jednog od naj*stilskijih dresova svih vremena.

7) Danska - 1992

Dansak

Danska je 1994. uspela da osoji Evropsko prvenstvo iako se nije direktno kvalifikovala, pitate se kako?

Umesto Danske trebala je da ide Jugoslavija, ali zbog ratnih problema njoj je zabranjeno učešće. Danska se kvalifikovala umesto Juglsavija i uspela da ispiše svoju fudbalsku bajku osvojiši Evropsko prvenstvo predvođena Mihaelom Laudurpom.

6) Grčka - 2004

Grčka


Godina 2004 je bila čudna godina. Midlzbro je osvojio neki kup(jedini do sada), San Marino je dobio svoju prvu utakmicu, a ljudi su mislili da je Murinjo kul.

Ali to ne menja činjenicu da je Grčka kao autsajder sa šansama 1:100000 osvojila Evropsko prvenstvo pobedivši ekipe kao što je Francuska, Češka i Portugal da bi konačno bili proglašeni evropskim šampionima. Čak je i Baroš bio najbolji strelac.

Bili su im dovoljni igrači kao što su Nikopolidis, Seitadiris, Haristeas, Papdopulos i drugi za ovo čudo.

5) Brazil - 1970

Brazil 1970


Sećate se nekoliko slajdova unazad kada smo rekli da je Brazil 1994. najbolja brazilska ekipa?

E pa, 1970. godine Brazil je zapalio svet i dokazao tačno koliko je snage u svetskom fudbalu, jer su oni jedini tim koji je nadmašio veličanstvene Italijane.

Sa sastavom prepunim talenata, kao što su Pele, Karlos Alberto, Jairzinho, Tostao i Rivelinjo, Brazil je bio jedna od najboljih napadačkih ekipa koje je svet ikada video. U stvari, mnogi ljudi i dalje ocenjuju ovaj sastav kao najbolji tim koji je ikada igrao na bilo kom nivou, a sjaj dresa te godine sumira upravo ono što je Brazil zaista bio.

4) Jugoslavija - 1998

Jugoslavija


Neki bi ovde rekli Jugoslavija 1930 u Urugvaju, ali ova godina ima više sentimentalne vrednosti.

Igrala se osmina finala Svetskog prvenstva u Francuskoj, Jugoslavija je mogla da baci Holandiju na konopce kada je Peđa Mijatović namestio loptu na belu tačku u pedesetom minutu utakmice.

Oni koji se sećaju tog 29. juna sećaju ga se sa posebnom setom jer posle te 1998. godine, kad su za Jugoslaviju igrali Savićević, Mijatović, Piksi Stojković, Mirković, Jugović, Mihajlović i drugi fudbaleri, seniorski reprezentativci nisu bili ni blizu eliminacione faze SP.

Posle gola glavom Komljenovića za 1:1, Mijatović je šutirao za prednost i zatresao prečku Van der Sarovog gola u Tuluzu toliko silovito, da mnogi naši ljudi pričaju i pišu u šali kako se još trese.

3) Jugoslavija - 1930

Jugosavia 1930


Smotra najvećih svetskih takmičenja u fudbalu počela je 1930. godine. I baš tada, tadašnja Jugoslavija, ostvarila je možda i najveći uspeh u seniorskom fudbalu, a sasvim sigurno najbolji plasman na svim Mundijalima do sada.

Svima je dobro poznata priča iz kultnog filma “Montevideo“, priča o Tirketu i Moši, koji su odveli tada selekciju Kraljevine Jugoslavije na prvi Mundijal.

Ovaj legendarni događaj ovekovečen kinematografskim ostvarenjem i producentskim debijem Dragana Bjelogrlića, sasvim izvesno predstavlja najveći uspeh srpskih fudbalera na Mundijalima.

Prema zvaničnim izvodima vodi se da je tadašnja Jugoslavija, za koju su igrali isključivo srpski igrači., stigla je do polufinala i završila kao četvrta, iako utakmica za plasman nije odigrana.

2) Partizan - 2003

Partizan


Crno-beli su od raspada SFRJ u dva navrata bili deo najuže evropske elite. Prvi put su uspeli da se domognu elitnog takmičenja pod Lotarom Mateusom u sezoni 2003/2004, a drugi put sedam godina kasnije, kada je za upravljačem "parnog valjka" sedeo Aleksandar Stanojević.

Kao debitantu u najjačem takmičenju Mateusu i crno-belom društvu nisu davane velike šanse. S obzirom na to da je Partizan bio u grupi sa Real Madridom, Portom i Marsejom, očekivao se potpuni debakl.

Partizan je dostojanstveno, sa puno žara i motiva predstavljao srpski fudbal i nije se obrukao.

Spoj mladosti i iskustva šampiona Srbije i Crne Gore bio je na korak da u Beogradu sruši i Porto (te sezone predvođen Žozeom Murinjom osvojio Ligu šampiona), i Marsej sa Didijeom Drogbom (finalistom Lige Evrope), ali nekako i dan danas ostaje žal što u Humskoj nisu pali čuveni "galaktikosi" Real Madrida (0:0).

Ta utakmica odigrana je na današnji dan pre 13 godina!

Zicer i promašaj Saše Ilića pred kraj meča, kada je ispred sebe imao samo prazan gol i dalje je u sećanju mnogih navijača Partizana. Da je Ljubinko Drulović kao mnogo puta pre i posle imao želju da asistira, a ne da sam završi akciju udarcem pored gola, ili da su projektili Ivice Ilieva i Nikole Malbaše, kao i prijem Alberta Nađa bili precizniji i malo bolji, Partizan bi te prohladne novembarske večeri srušio najskuplji tim Evrope i svakako, po imenima sigurno, najbolji tim koji je igrao na našim terenima, a verovatno i svetskim.

Dovoljno je reći: Iker Kasiljas, Roberto Karlos, Dejvid Bekam, Luis Figo, Raul, Ronaldo, Zinedin Zidan...

1) Crvena Zvezda - 1991

Zvezda


Sada već legendarnog 29. maja 1991. fudbaleri Crvene zvezde u Bariju savladali Olimpik iz Marseja na penale 5:3 posle 120 minuta igre bez golova u finalu Kupa šampiona

Najbolja generacija sada posrnulog giganta iz Ljutice Bogdana krunisala je tako višedecenijske napore da se pokori kontinent. Eliminisavši Grashopers (1:1 i 4:1), Rendžers (3:0 i 1:1), Dinamo Drezden (3:0 i 2:1, registrovano 3:0 zbog prekida utakmice koji su izazvali navijači Dinama) i slavni Bajern (2:1 u Minhenu, 2:2 u Beogradu), "crveno-beli" su došli u priliku da o šampionu Evrope odlučuju protiv francuskog prvaka za koji je u to vreme nastupao i bivši igrač Zvezde Dragan Stojković Piksi.

"Crveno-beli" su bili neumoljivi sa bele tačke, Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović sigurno su savladali Paskala Olmetu, a gol odluke postigao je Darko Pančev za 5:3, pa Francuzi poslednji penal nisu ni izvodili.

U istorijskom meču Zvezda je nastupila u sastavu Stojanović, Jugović, Marović, Šabanađović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić. "Crveno-beli" su postali drugi klub iz Istočne Evrope, posle Steaue iz Bukurešta, koji je postao kontinentalni šampion, ali, nažalost, nisu mogli da uživaju mnogo u uspehu.

Jugoslavija se iste godine raspala u građanskom ratu, 1992. uvedene su sankcije UN kojim su, između ostalog, naše ekipe na nekoliko sezona odstranjene sa međunarodne scene, a kada su ponovo počele da se takmiče, srpski fudbal, a ni Crvena zvezda nisu uspeli da povrate nekadašnje pozicije.


Komentari

Srodne vesti