partiyan.png
Datum: 16.04.2020.

Kategorija: Košarka

KK Partizan: 16 april zlatnim slovima ispisan


Na današnji dan tačno pre 28. godina ekipa Partizana popela se na tron evropske košarke, čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića protiv Huventuda u poslednjim sekundama meča.

Ovaj čuveni 16 april 1992. ostao je upisan zlatnim slovima u istoriju Partizana, a veoma gorak ukus toga dana imali su igrači Huventuda koji su titulu već videli u svojim rukama.

Posle sjajne generacije koje je napusila Partizan a na čijem čelu su bili Divac, Grbović, Paspalj, došli su neki novi momci gladni uspeha predvođeni Predragom Danilovićem i Aleksandrom Đorđevićem.

Sa novom ekipom došao je i novi trener, dotadašnji kapiten ekipe i reprezentacije Željko Obradović, a pomoć u stručnom štabu imao je u vidu vrhunskog evropskog košarkškog stručnjaka profesora Aleksandra Nikolića. Kakav je to samo tandem bio, nije ni čudo što su od ove ekipe napravili prvaka.

Ova mlada ekipa se susretala sa mnogo problema, jedan od njih je bio i što nisu mogli da igraju kao domaćini u svom Beogradu, već su mečeve igrali u španskoj Fuenlabradi. Španska publika je prepoznala talenat ove mlade ekipe i već od prvog meča dvorana je bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Na fajnal-foru u istanbulskoj dvorani "Abdi Ipekci", mlada ekipa Partizana je napravila dva velika iznenđenja, prvo je u polufinalu savladan milanski Filips, a nakon toga u već čuvenom finalu Huventud. Huventud i Filips su važili za najjače evropske ekipe u tom trenutku.

Junak finala portiv Huventuda Aleksandar Đorđević dao je izjavu pred meč protiv Huventuda, u kojoj je rekao:

Sanjam Instabul. Sanjam kako dolazim u Beograd sa trofejom u rukama, prvim kao kapiten tima evropskog šampiona.

San mu se ostvario, pogodio je trojku za podbedu u poslednjim sekundama meča. Tim pogotkom ostaće upamćen sve dok bude postojao Partizan i njegovi verni Grobari.


Partizan-Huventud 71:70(40:34)
Partizan: Đorđević 23, Danilovič 25, Lončar 2, Stevanović 6, Šarič, Rebrača, Šilobad 4, Koprivica 4, Dragutinović 2, Nakić 5.
Huventud: Ruf, R. Đofersa 8, T. Đofersa 18, Viljakampa 13, Pardo, Tompson 5, Prisli 20, Morales 6, Martizen, Ljorens.


Komentari