La liga
Datum: 24.04.2020.

Kategorija: Fudbal

Pronalazak vakcine uslov za početak španske lige


Predsednik Vlade Španije Pedro Sančez najavio je da namerava da olabavi mere ograničenog kretanja stanovnika u drugoj polovini maja. Nije tačno precizirano koje će mere ostati na snazi, ali španski epidemiolozi su se izjasnili da je vakcina preko potrebna za vraćanje u normalu.

La liga je prekinuta 13. marta, a početak je neizvesan. Ranije u medijima se mogla pronaći informacija da će španska liga nastaviti na leto, ali epidemiolozi nisu toliko optimistični, jer bi nastavak primere lako mogao da izazove novu epidemiološku bombu.

Mnogi stručnjaci su složni da je vakcinacija jedina stvar koja će uspešno stati na put epidemiji korona virusa, ali upotreba vakcine je moguća tek nakon 12 meseci od pronalaska, a mnoge države su uključene u tu trku koja će prva objaviti da ima efikasnu vakcinu.

Da li bi španska liga mogla da se nastavi bez publike kao što je plan većine evropskih liga? Verovatno da, ali to nije trajno rešenje. Veliki evropski klubovi kao što su Real Madrid, Barselona i Atletiko Madrid značajan prihod ostvaraju i od ulaznica. Takođe čak iokoliko počne bez publike, postoji velika verovatnoća da će navijači organizovano gledati utakmice kraj malih ekrana, što izaziva zabrinutost.

Ukoliko se nastavi sa odigravanjem utakmica uz prisustvo publike, ne bi samo publika na stadionu bila ugrožena, jer veliki broj njih putuje javnim prevozom, a kad se odigravaju velike utakmice poznato je da budu i velike gužve u gradu, pa bi se osim igrača, navijača rizikovalo i zdravlje ljudi koji su se slučajno zatekli u prisustvu navijača.

Uzrok ovolikom strahu prema ponovnom odigravanju utakmica je verovatno to što mnogi tvrde da je utakmica Lige Šampiona između Valensije (Španija) - Atalante (Italija), odigrana u Italiji, izazvala najbrže širenje korona virusa kako u Italiji tako i u Španiji. Ako se prati trag epidemije može se zaključiti da to nije nikakva teorija zavere, jer su čak i igrači Valensije bili zaraženi korona virusom.

Valensija - Atalanta Liga šampiona

Italija i Španija su najpogođenije zemlje u evropi pandemijom korona virusa, a takođe obe zemlje imaju izuzetne fudbalske lige, La Liga i Seria A spadaju u uzak krug liga petice.

Lige petice čine:

  • Premijer Liga (Engleska),
  • La Liga (Španija),
  • Seria A (Italija),
  • Bundesliga (Nemačka),
  • Liga1 (Francuska).

Sve ove zemlje su veoma pogođene pandemijom korona virusa, a jedino je Bundesliga najavila nastavak, i to 9. maja.


(FOTO: Scoop.it / Vijesti.com)


Komentari