Uskoro će biti pozvana UEFA da donese konačnu odluku o datumima i formatu Lige šampiona, koja se očekuje da se vrati u avgustu, kako navode španski AS i MARCA.
Upravno tjelo evropskog fudbal
Datum: 19.05.2020.

Kategorija: Fudbal

Liga Šampiona zakazana za 8. avgust: Jedna utakmica u četvrtfinalu i fajnl for?


Uskoro će biti pozvana UEFA da donese konačnu odluku o datumima i formatu Lige šampiona, koja se očekuje da se vrati u avgustu, kako navode španski AS i MARCA.

Upravno tjelo evropskog fudbala razmatra različita scenarija, ali postoji jedno posebno koji se čini kao glavni predmet njihovog dnevnog reda. U skladu s tim planom, takmičenje će početi 2. avgusta kao i preostalih 16 utakmica Lige Evrope.

Radna grupa koju čine UEFA, Evropsko klupsko udruženje (ECA) i domaće evropske lige razmatraju format od jedne utakmice za četvrtfinalnu fazu, nakon što se odigraju poslednjih 16 kola koja su preostala. Takmičenje bi se tada zatvorilo finalnim turnirom koje bi činile 4 ekipe u takozvanom fajnl foru od po jednu utakmicu, koje će se odigrati u Istanbulu. Format ima široku podršku većine stranaka, ali će trebati konačno odobrenje na sastanku izvršnog odbora UEFA 17. juna.

Pehar Lige Šampiona

Utakmice će se igrati iza zatvorenih vrata, ali timovi bi prihvatili taj plan kako bi izbegli putovanje između zemalja usred korna virus krize.

Nacrt kalendara trebalo bi da odredi da se Liga Evrope pokrene 6. avgusta, a Liga šampiona ponovo pokrenute u subotu, 8. avgusta. Kako je planirano, to bi značilo odlaganje početka sezone 2020-2021, a igrači će imati praznike u septembru. To bi značilo odlaganje međunarodnih mečeva Lige nacija UEFe-e zakazanih za taj mesec, a nije jasno kada bi se mogli igrati.

Izvršni komitet UEF-e trebalo je da se sastane 27. maja, ali taj sastanak je odložen za 17. jun, kako bi se nacrt kalendara u potpunosti pripremio za otkazivanje. Sada postoje i problemi sa Evropskim Prvenstvom sledećeg leta (premešteno sa ovog leta), jer 3 od 12 gradova domaćina proučavaju da li treba da otkažu domaćinstvo zbog problema izazvanih pandemijom Covid-19.Španska fudbalska federacija demantovala je izveštaje da je španski grad domaćin Bilbao jedno od mesta u kojima se razmišlja o odustajanju.

Upravno telo će konačnu odluku objaviti 17. juna, zajedno sa 12 domaćina, na kojima će se sledećeg leta održati Evropsko Prvenstvo 2020. godine.


Komentari