Nemiri na maksimiru
Datum: 12.05.2020.

Kategorija: Navijači

Pre tačno 30 godina ova utakmica pokrenula je lavinu događaja


Navijači Crvene Zvezde, poznatiji kao Delije, došli su u Zagreb 13. maja 1990. godine na gostovanje ekipi Dinamo Zagreba na stadion Maksimir. Politička situacija u zemlji je dodatno podgrevala navijačke sukobe, a naslućivao se eventualni raspad Jugoslavije. Mnogi ovaj događaj smatraju za pokretač lavine nemilih događaja koje će uslediti, a završiti se raspadom Jugoslavije.

U ranim jutarnjim časovima veliki broj Delija je stigao u Zagreb, a pri samom dolasku izbio je veliki sukob sa policijom. Policija je pokušavala da napravi obruč oko navijača Crvene Zvezde i da ih sprovede do stadiona, međutim bili su neuspešni, a rezultat toga bio je to da su se u Zagrebu odvijali sukobi pristalica dva kluba u kojima je povređen veći broj navijača.

Događaji koji su se taj dan odvijali u Zagrebu jasno su mogli da stave do znanja pripadnicima policije da ovo neće biti utakmica kao svaki drugi derbi. Navijači Dinamo Zagreba, Bed Blu Bojsi, bili su revoltirani zbog prebijanja njihovih drugova od kojih su dvojica bili teško povređeni. Standardne čarke između navijača propraćene uvredama su počele dok se stadion punio. Zahvaljujući političkoj situaciji u zemlji ovaj put su se mogle čuti i uvrede na nacionalnoj osnovi, a Delije su zapevale, tad zabranjene, četničke pesme.

Navijači Dinamo Zagreba su olako srušili ogradu na svojoj tribini i uputili se ka navijačima Crvene Zvezde naoružani kamenicama, flašama, pa i ciglama. Tad, pa i danas, kruže priče da su Bed Blu Bojsi dan ranije kiselinom naprskali ogradu kako bi je lakše srušili, kao i to da su doneli veliki broj kamenica, cigala i ostalih nedozvoljenih sredstava. Zahvaljujući svemu tome oni su zasuli navijače Crvene Zvezde koji su takoreći bili zarobljeni na južnoj tribini, pa su morali da se zaštite metalnim reklamama.

Gotovo sat vremena su trajali neredi na stadionu, a jake policijske snage su gotovo tri sata zadržali navijače Crvene Zvezde na stadionu. Utakmica nije ni odigrana, ali je fudbaler Dinamo Zagreba Zvonimir Boban uspeo da ostane upamćen i to tako što je šutnuo policajca u glavu, tim činom je želeo da pomogne simpatizerima svog kluba. Bed Blu Bojsi su kasnije nastavili sukobe sa policijom po gradu, koji su uzgred demolirali, a svo vreme su skandirali antisrpske pesme.

Zvonimir Boban u sukobu sa policijom

Tek dan kasnije su navijači Crvene Zvezde stigli u Beograd. Mediji u to vreme su drugačije izveštavali o ovom događaju, hrvatski mediji su tvrdili da su čitav događaj izazvali Srbi, dok su srpski mediji tvrdili da su sve započeli Hrvati. Bilo je jasno da je "bratstvo i jedinstvo" napuklo, a posledice su se svakog dana sve više i više osećale.

Policija je tad veoma loše reagovala, a Hrvati su to iskoristili kako bi otpustili policajce srpske nacionalnosti. Godinu dana kasnije počeo je rat, a svi nažalost znamo ishod istog.


(FOTO: vreme.com )


Komentari