nbadraftlogo.png
Datum: 25.04.2020.

Kategorija: Košarka

Top pet Evropljana na ovogodišnjem draftu


Ovogodišnji NBA draft biće održan 25.juna u Barklis centru, Bruklin. Draft lutrija biće održana 19. maja i tu će timovi saznati sa kog mesta biraju pikove. Mi smo odlučili da vam predstavimo top pet prospekata iz Evrope za ovaj draft.

Prvi na listi je talentovani Izraelac Deni Avdija. Avdija je rođen 2001. godine, nastupa za Makabi i igra na poziciji krila. Široj publici se predstavio na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina, kada je 2018 i 2019 Izrael predvodio do zlatne medalje. Ove sezone u Evroligi je odigrao 26 utakmica i prosečno beležio 4 poena po meču i 2.6 skokova za 14 minuta na parketu. Krase ga neverovatne fizičke sposobnosti što se u NBA dosta ceni. Avdija se prema poslednjim listama kotirao od 5 do 10 mesta.

1

Sledeći na listi je Francuz Kilijan Hejs. Rođen je kao i Avdija 2001. godine, nastupa za Nemački Ulm i igra na poziciji plejmejkera. Ima srebrnu medalju sa Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 17 godina gde je bio vođa svoje ekipe. Ove sezone na 33 utakmice prosečno je beležio oko 11 poena i 5 asistencija za 20 minuta na parketu. Za svoju poziciju ima fantastičnu visinu(196cm) ali ne i baš dobre fizikalije, igra levom rukom što mu je velika prednost i njegova napadačka igra ponekad liči na igru Džejmsa Hardena. Hejs se kotira slično kao i Avdija od 5 do 10 mesta.

2

Još jedan Francuz na listi, Teo Maledon. I Maledon je rođen 2001. godine, nastupa za Asvel i igra na poziciji kombo-beka. Za Asvel je debitovao sa 16 godina i sa njima u Francuskoj ima osvojeno sve. Debitovao je i za nacionalni tim u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. U debitantskoj sezoni u Evroligi na 12 mečeva prosečno beleži oko 7 poena i 3 asistencije po meču.Visok je 193cm ima dobre fizikalije i solidan je pri šutu za tri poena. Predviđa mu se sredina prve runde.

3

Malo poznati Poljak Adrian Bogucki rođen je 1999. godine, nastupa za poljskog prvoligaša Hidrotrak i igra na poziciji centra. Bio je MVP Evropskog prvenstva B divizije za igrače do 20 godina. Ove sezone na 22 utakmice prosečno beleži 11 poena i 4 skoka po meču. Visok je 215cm solidan je pik igrač a podjednako dobro može da nastupa i na poziciji krilnog centra. Očekuje se da bude biran krajem prve ili početkom druge runde.

4

Za kraj Srbin, Aleksej Pokuševski. Rođen je 2001 godine. nastupa za Olimpijakos i igra na poziciji krila. Momak rođen u Prištini za Olimpijakos je debitovao kod Dejvida Blata a ove seozne je nastupao za drugi tim Olimpijakosa gde prosečno beležio oko 11 poena. Pokuševski ima visinu centra(213cm) ima sjajne fizičke predispozicije, dobru tehniku i dobar šut sa distance. Predviđa mu se izboru krajem prve ili početkom druge runde.

5

Sa ovih prostora na draft su se prijavili još Marko Simonović i Nikola Mišković iz Mege, Uroš Trifunović iz Partizana i Darko Bajo košarkaš Splita.

FOTO:essentiallysports,Meridianbet,EuroCup Basketball,LDLC ASVEL,Proballes, Euroleague.net


Komentari