Rukometaši Srbie dobili su novog trenera. Kao što je i najavljivano, u pitanju je katalonac Toni Đerona.
Datum: 15.05.2020.

Kategorija: Ostali sportovi

Zvanično: Toni Đerona novi selektor reprezentacije Srbije u rukometu


Rukometaši Srbije dobili su novog trenera. Kao što je i najavljivano, u pitanju je katalonac Toni Đerona.

Toni Đerona

U pitanju je Katalonac koji je trenersku karijeru započeo u Barseloni, gde je vodio mlađe kategorije, a potom bio asistent u stručnom štabu prvog tima, kao i trener B tima. Dok je radio u Blaugrani, prva zvezda ekipe bio je Dragan Škrbić, aktuelni potpredsednik Rukometnog saveza Srbije, dok je na golu stajao Dragan Perić. Đerona je potom vodio katarski El Džaiš, gde je sarađivao sa Darkom Stanićem. Njegov dugogodišnji pomoćnik je Zoran Paša Đorđić, nekadašnji golman rukometne reprezentacije Jugoslavije, i on će mu biti desna ruka i u taboru Orlova. Đerona je do nedavno bio selektor Tunisa, s kojim je postao prvak Afrike, a aktuelni je šef stručnog štaba francuskog Šartra, gde igra srpski reprezentativni bek Vanja Ilić.

Proslavljeni srpski reprezentativac Ratko Nikolić obavljaće funkciju tehničkog direktora, dok će koordinator mlađih reprezentativnih selekcija biti doktor Zoran Valdevit, šef kadetre za rukomet sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Veliku ulogu u njegovom dolasku na klupu "Orlova" odigrale su legende srpskog rukometa s kojima je sarađivao tokom karijere poput Dragana Škrbića i Dejana Perića u Barseloni, zatim Darka Stanića, a trenutno je trener u francuskom Šartru našem reprezentativcu Vanji Iliću.Uz to mu je tokom čitave karijere pomoćnik bio Zoran Paša Đorđić i on će mu biti desna ruka i u reprezentaciji.

Đeronu čeka težak zadatak, s obzirom na užasan niz rezultata Orlova: na Svetskom prvenstvu 2018. godine zauzeli su 18, a na Evropskom, u januaru 2019. godine, 20. mesto.

Još nije poznato hoće li Đerona imati priliku da vodi Srbiju na Svetskom prvenstvu sledeće godine u Egiptu. Orlovi su čekali baraž za ovo takmičenje, ali je EHF doneo odluku da, zbog pandemije virusa COVID-19, baraž ne bude odigran i da na SP prođu reprezentacije koje su bolje plasirane na rang-listi, pa je Srbija ostala bez plasmana. Zasad, s obzirom na to da su upražnjena još četiri mesta, a čelnici RSS prijavili su se za vajld-kardu.

Kao trener katarskogEl Džaiša osvojio je triplu krunu u sezoni 2015/2016 i duplu krunu u sezoni 2016/2017.

Najveći trenerski uspeh ostvario je sa reprezentacijom Tunisa, sa kojom je na prvenstvu Afrike 2018. godine osvojio zlatnu medalju. Za vreme mandata u Tunisu, osvojio je i kontinentalno srebro u januaru 2020. godine, srebrnu medalju na Mediteranskim igrama 2018. u Taragoni, kao i 12. mesto na Svetskom prvenstvu 2019. u Nemačkoj i Danskoj.


Komentari